Een team wetenschappers heeft in het regenwoud van Peru een nieuw soort spin ontdekt. Geen groot nieuws, gezien de afgelopen tien jaar in het woud circa 1.200 nieuwe dieren zijn ontdekt. Wat dit beestje echter uniek maakt, is dat het een veel grotere spin namaakt om aanvallers uit de buurt te houden. Dat bericht de ecosite Treehugger.com.
De onderzoekers reageerden verrast toen bleek dat de levensechte spin vals bleek en van afval was gemaakt. De replica bleek het werk van een veel kleinere spin - van slechts vijf millimeter groot - die zich achter de valse achtpotige had verstopt.
Bioloog Phil Torres - lid van het team dat de geslepen spin op het spoor kwam - contacteerde na de ontdekking verschillende professoren die aangaande onderzoek naar spinnen hoog aangeschreven staan. Allen bekenden dat ze over dergelijke spin nog nooit iets hadden gehoord. Bron (Het laatste Nieuws)
Schimmel zorgt voor crash van de vuursalamender.
Belgische, Nederlandse en Britse onderzoekers ebben een nieuwe schimmel ontdekt die verantwoordelijk was voor de plotselinge crash van de vuursalamanderpopulatie in Nederland. De ontdekking van de ziekte en haar veroorzaker staat in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift "Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA".
Wetenschappers creëren levend embryo van uitgestorven kikker
Wetenschappers van de universiteit van Nieuw-Zuid-Wales, in Australië, hebben met succes een levend embryo gecreëerd van een kikkersoort die al dertig jaar is uitgestorven. Dat meldt de krant Sydney Morning Herald. Dat opent mogelijkheden voor andere uitgestorven diersoorten.
De wetenschappers gebruikten niet-levend materiaal van de Rheobatrachus, een Australische kikkersoort die al sinds de jaren 80 is uitgestorven. Ze integreerden het DNA-materiaal in de eitjes van een donorkikker van een vergelijkbare soort, 'somatic-cell nuclear transfer' genaamd (SCNT), een techniek vergelijkbaar met die die gebruikt wordt bij klonen. Na een paar dagen hadden de wetenschappers een levend embryo van een Rheobatrachus. "Het is de eerste keer dat deze techniek succesvol is voor een uitgestorven soort", zegt conservatiebioloog aan de Sydney Morning Herald. Het embryo ontwikkelde zich echter niet tot een levend dikkopje. Volgens wetenschappers is het maar een kwestie van tijd voor ook die horde genomen wordt. (Bron : Het Laatste Nieuws 2013)
Een op vijf reptielen met uitsterven bedreigd
Zoetwaterschildpadden zijn een van de meest bedreigde reptielensoorten, omdat de mens een groot beslag legt op het water waarin de dieren leven. Bijna de helft van de zoetwaterschildpadden wordt volgens het onderzoek met uitsterven bedreigd.
Extreme omstandigheden Reptielen worden vooral in tropische gebieden bedreigd in hun voortbestaan. Veel mensen denken dat de dieren zich makkelijk aanpassen aan veranderende situaties, omdat ze gewend zijn onder extreme omstandigheden te leven.
Maar dat is niet altijd het geval, zegt onderzoeker Monika Böhm, hoofdauteur van het rapport. "Veel soorten zijn hooggespecialiseerd in de manier waarop ze gebruik maken van hun leefomgeving. Dit maakt ze juist bijzonder kwetsbaar voor veranderingen."
Al uitgestorven Uit veldonderzoek blijkt dat drie van de onderzochte soorten mogelijk al zijn uitgestorven. Zo leverden twee recente onderzoeken naar de boshagedis Ameiva vittata in het leefgebied in Bolivia niets op. "Grote delen van de bergbossen waarin de hagedissen wonen zijn verloren gegaan door houtkap voor brandhout en bouwmateriaal en uitbreiding van landbouwactiviteiten", aldus IUCN NL. Bron : HLN