Vele aquarianen zullen zeggen: kweken? Hoe kom ik vanaf, vind ik een veel betere vraag! Daar ligt dus ook meteen de aanleiding van dit artikel. Om van een slakkenplaag af te komen, wordt gelukkig vaak naar een natuurlijke oplossing gezocht. Meestal zal dit uitkomen op een slaketende vis zoals de Clown Botia of een Kogelvisje. (Met deze laatste heb ik zelf geen ervaring, maar Clown Botia’s heb ik zelf wel). Deze vissen zijn zeer effectief om van een plaag af te komen. Iets TE effectief, want na de plaatsing van deze vissen zul je vrij snel door je slakken heen zijn. Hèhè, plaag weg, en de aquariaan is weer gelukkig.
De aangeschafte vis is echter minder gelukkig, want die is door zijn voer heen. Nu is dat voor Clown Botia’s nog niet zo’n ramp, aangezien die ook groenvoer zoals komkommer en courgette enorm waarderen. De kogelvis daarentegen heeft ze wel degelijk nodig om zijn gebit op orde te houden en daarbij, we gunnen onze Clown Botia’s natuurlijk ook af een toe een lekkere snack.
Wat hebben we nodig?
- Allereerst een kweekbak. Dit kan van alles zijn, wekfles, appelmoes pot, klein aquarium, emmer, etc. etc. (al prefereer ik wel glas, zodat je wat makkelijker kunt zien waar je de slakjes kunt vangen)
- Potgrond (later meer hierover) - Huishoudfolie - Aquariumwater - Plantenresten (overgebleven na wat snoeiwerk misschien?) - Visvoer (vlokvoer) - Slakjes - Geduld (de kweek moet op gang komen, verwacht niet dat je morgen al jongen hebt) Wat gaan we doen?
Ik ga er even uit van het gebruik van een vierkante of rechthoekige bak. Wanneer je een pot gaat gebruiken, zul je de uitleg een beetje aan moeten passen, maar dat moet wel gaan lukken. Zelf gebruik ik een aquarium met afmetingen 40x20x20. Is vrij groot, maar heeft 2 redenen:
1) Ik had die bak nog staan en gebruikte hem toch nooit. 2) Ik heb er meteen mijn BioCo2 flessen ingezet aan de rechterkant, zodat die lekker warm blijven. De bak wordt verwarmd met een klein thermosstaatje van 25 Watt. Dit is voor je slakken teelt absoluut NIET nodig, maar voor mijn BioCo2 wel. Info over BioCo2 kun je uiteraard vinden op www.aquaforum.nl
Aan de linkerkant van de bak strooien we een laagje potgrond van ongeveer 1 cm dik. Potgrond is op zich niet noodzakelijk, maar ik heb ervaren dat de slakjes hierin veel beter kweken. De exacte reden hiervoor weet ik niet, maar ik denk dat het met de houtpulp te maken heeft die in de potgrond zit. Het kan ook zijn dat ze zich lekker kunnen ingraven en op deze manier, door hun natuurlijke omgeving die we gecreëerd hebben, eerder tot voortplanting overgaan. (al is dat laatste nou niet echt het probleem met slakjes)
De andere helft van de bak laten we leeg. Waarom? Met het uitvangen over een paar weken is het lastig om ze uit de potgrond te vissen. Daarbij als we aan de rechterkant een komkommer of wat visvoer neer leggen, zullen er weldra slachtoffertjes die kant op trekken waardoor ze heel gemakkelijk te vangen zijn.
Nu vullen we de bak met water uit het aquarium. Wanneer je er wel een verwarmingselement in gaat doen zou ik zeker genoeg water in doen. Door verdamping moet je er namelijk goed opletten dat je thermostaat onder water blijft. In de zomer is de verdamping vrij hoog, dus dit wordt snel vergeten, resultaat: op de fiets naar de dierenwinkel voor een nieuwe thermosstaat .
Wanneer je deze niet gebruikt (hoeft ook niet perse) dan zou ik de waterlaag tot ongeveer 3 cm boven de potgrond-laag aanhouden.
Nu zien we probleem nummer 1. De potgrond blijft grotendeels drijven. Geen nood, gewoon laten staan. Na een dag of 3 is de houtpulp verzadigd en het meeste zakt naar de bodem. Datgene wat nu nog wel drijft schep je er uit en gooi je in de tuin of bij je kamerplanten of zo.
Als het goed is heb je na een dag of 3 een mooi helder bakje, met hier en daar wat drijfzooi, maar geen nood, dat zakt vanzelf wel. Nu zetten we er wat plantjes in die we overgehouden hebben na een snoeibeurt in het aquarium. Hoeft er niet mooi uit te zien als het maar een beetje boven je zand uitsteekt. Dit is namelijk de lievelingsplaats van slakjes om hun eitjes neer te leggen. De glazen wanden is nr.2.
Goed, we hebben de bak gevuld, plantjes erin, het enige wat we nog moeten doen is een beetje vlokvoer erin te gooien en de slakjes erin. Afdekken met de huishoudfolie (om de verdamping tegen te gaan en om het zaakje lekker vochtig te houden)
Zet de bak om een lekker warme plaats. (bij de verwarming of CV-ketel) Dit zal de kweek zeker bespoedigen. Temperatuur schommelingen (doordat de verwarming ’s nachts niet aanstaat bijvoorbeeld) zijn geen enkel probleem. De folie zal ook iets gaan zakken door de condensvorming, maar da’s geen ramp.
Nu is het wachten en na 2 weken zul je de eerste slakjes kunnen vangen. Hoe snel ze groeien hangt af van de hoeveelheid voedsel dat er is voor ze. Hoe meer voer, hoe groter de slakken en nog belangrijker: Hoe sneller ze zich voortplanten. Af en toe bijvoeren met vlokvoer of groente reten is dus wel een must. Rotte appels, komkommer etc. doen het ook goed.
Je planten zullen het niet overleven in je kweekbakkie (al heb ik zelf wel al eens planten uit de kweekbak weer terug in het aquarium gezet daar deze bijna door de folie groeiden boven water, maar dat hangt van het licht af dat er dan wel, dan niet opvalt.)
Zie ook foto onderaan artikel !
Welke slakken kunnen we gebruiken?
De Appelslak (Pomacea Bridgesii) (ruim 5 cm) Op zich een vrij grote slak waarvoor je dus een grotere bak nodig hebt dan een appelmoes pot. Daarbij moet je ook een mannetje en een vrouwtje zien te bemachtigen. Voordeel is wel dat deze kweek het leukste is om te volgen, omdat alles net wat groter is en je dus niet met een loep naar eitjes hoeft te zoeken. Wel opletten: deze slakken soort legt haar eitjes BOVEN water, dus ze zal gaan klimmen en op zoek gaan een plekje om de eitjes neer te plakken. Let dus op dat ze niet ontsnapt! Ander nadeel is dat deze slak in een verwarmde bak moet zitten en daarom is een thermostaat dus een must.
De Posthorenslak (Planorbarius corneus) (max. 3 cm)
De Poelslak (Lymnaea stagnalis) (max. 3cm, meestal kleiner +/- 1 cm) Slakken uit de tuin zijn NIET geschikt!!! Deze kunnen van allerlei soorten bestrijdingsmiddelen en parasieten bij zich dragen die je absoluut niet in je aquarium wilt hebben. Ik zelf gebruik poelslakjes en heb er prima ervaringen mee. Het vangen:
Nou hier is weinig uitleg voor nodig. Voer je slakken 2 dagen niet. Na deze dagen is het het gemakkelijkst om de kweekbak een uurtje of 3 in het donker te zetten met een schijf komkommer aan rechterzijde van de bak. Verzwaar deze schijf met een loodje dat je vast nog wel ergens hebt liggen (zitten vaak bij waterplanten uit de winkel). Vlokvoer aan de rechterzijde doet het ook goed. De slakken zullen tegen de ruit omhoog klimmen om adem te gaan halen en dat zijn dus de eerste slachtoffers. Zelf gebruik ik meestal een theelepeltje om de slakjes los te wrikken van de ruit. Sommigen kunnen zich namelijk erg goed vast zuigen dus oefening baart kunst. Hebben we de eerste slachtoffers, dan plukken we er nog een paar van onze voerplaats totdat je vind dat je er voldoende hebt en de feestmaaltijd voor je vissen kan beginnen!
LAATSTE TIPS:
- Plaats wel nieuwe plantjes als de eerste het niet overleven. - Haal eens per week de folie even eraf zodat er verse lucht onder kan. Veel zuurstof verbruiken slakken niet, maar ze hebben het wel nodig. - Water verversen is eigenlijk niet nodig (bij mij staat ie ruim 6 weken zonder nieuw water) Als het wel zou beginnen stinken, dan heb je er teveel voer (groentes) in gegooid en zou ik het dus wel verversen. - Vergeet ze niet af toe vlokvoer te geven. Doe dit pas als het vorige helemaal op is. - Als de bak in het donker staat zijn de slakken actiever - Slakken eitjes komen na 3 weken uit. (uitgaande van de poelslak) - Hou de waterhoogte minimaal 5 cm onder de rand van de bak, aangezien er af en toe wel eens een avonturier tussen kan zitten. (geldt zeker voor de appelslak!)