Wetenschappers hebben het mysterie rond de Japanse vliegende inktvis ontrafeld. Vissers hebben de dieren al vaak uit het water zien zoeven, en onderzoekers hebben nu nagegaan hoe én hoe ver het dier kan vliegen.
Het bijzondere dier is een Todarodes pacificus pusillus, een inktvis die zich voortbeweegt door water in zijn mantel te pompen en dat vervolgens weer met een enorme kracht weg te spuiten. De waterstraal is zo sterk dat het weekdier zich ver uit de zee kan stuwen, tot wel dertig meter hoog. Dat hebben mariene biologen van de universiteit van Hakkaido nu gemeten.
Wat de inktvis nog specialer maakt, is dat hij boven water zijn vinnen spreidt als vleugels, waardoor hij met elf meter per seconde over het water zoeft. Dat is sneller dan Usain Bolt, die 'slechts' 10,3 meter per seconde haalde op de recente Olympische Spelen in Londen.
Echt waar "Er zijn altijd al meldingen en geruchten geweest over inktvissen die vliegen, maar niemand kon precies zeggen hoe ze dat nu eigenlijk deden," zegt bioloog Jun Yamamoto van de universiteit van Hakkaido aan persbureau AFP. "We hebben bewezen dat het echt waar is."
De onderzoekers traceerden zowat 100 inktvissen in het noordwesten van de Stille Oceaan in juli 2011, en observeerden hoe de wezens uit het water schoten. De inktvissen kunnen zo'n drie seconden in de lucht blijven en zo'n dertig meter ver vliegen, zegt Yamamoto. De dieren zijn wel kwetsbaar tijdens het vliegen, en kunnen zo ten prooi vallen aan zeevogels of andere roofdieren. Bron : Het Laatste Nieuws (2013)